ABD’de bulunan Virginia Tech Üniversitesi’ndeki bilim insanlarının yaptığı bir araştırma sonucunda beyin sağlığını tehdit eden en zararlı abur cubur belirlendi. Listenin başında aşırı işlem görmüş et ürünleri yer alırken, ardından şekerli içecekler geldi.
2014-2020 yılları arasındaki araştırma kapsamında 55 yaş ve üzeri 4750 Amerikalı 6 yıl boyunca düzenli takip edildi. Katılımcılara 2 yılda bir uygulanan bilişsel testlerin çarpıcı sonuçları şöyle oldu:
- 1.363 kişide bilişsel gerileme yaşandı
- Her gün bir porsiyon işlenmiş et tüketenlerde demans riski %17 arttı
- Her gün bir porsiyon ve üstünde şekerli içecek tüketenlerde risk %6 arttı
Araştırmanın sonucu, günlük küçük kaçamakların uzun vadede beyni sessizce yıprattığını ortaya çıkardı.
DİĞER GIDALARIN ETKİSİ ŞAŞIRTTI
Araştırmacılar şaşkınlık yaratan bir bulguya da dikkat çekti:
Toplam ultra işlenmiş gıda (UPF) tüketimiyle beyin sağlığı arasında doğrudan bir bağa rastlanılmadı. Ekmek, tatlı süt ürünleri ya da hazır yemek gibi diğer ürünlerin riski aynı ölçüde değil. Fakat et ve şekerli içeceklerin beyin üzerinde belirgin bir inflamasyon ve damar hasarı bıraktığı kesinleşti.

“ÖNEMLİ OLAN ÖLÇÜLÜLÜK”
Virginia tech beslenme profesörü Brenda Davy, sonuçların umut verici bir mesaj taşıdığını belirterek “Değiştirilebilecek şeyler var. Önemli olan ölçülülük, mantık ve dengeli seçimler yapmak.” Diyor.
Araştırmacılara göre, hazır gıdaları artırmanın en etkili yolu evde daha fazla yemek pişirmek. Araştırma ekibinde yer alan Ben Katz, “Bir diyeti sürdürmek başka, o diyeti hazırlayabilecek beceriye sahip olmak bambaşka bir şey” sözleriyle bilinçle beslenmenin önemini vurguluyor.
