Bahçeli-Uras Görüşmesi
Uras, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile gerçekleştirdiği yüz yüze görüşmenin MHP Genel Merkezi’nde yapıldığını ifade etti. Görüşmenin başvurusunun kendisinden geldiğini dile getiren Uras, “Daha önce 10 Kasım’da bir sohbetimiz olmuştu ama bu tamamen özel bir görüşme oldu” dedi.
Bariş Çağrısının Önemi
Uras, Bahçeli’nin Abdullah Öcalan’a yönelik silah bırakma ve barış çağrısının tarihi bir adım olduğunu belirtti. “Öcalan’ın barış çağrısı hakikaten tarihi bir öneriydi. Bu çağrının olumsuz bir şekilde sürüncemeye bırakılmaması gerekiyordu” diyen Uras, sürecin hızla ilerlemesi ve dünya genelindeki gelişmelerin dikkate alınması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, diyalog zeminini oluşturmanın önemine dikkat çekti.
Cüneyt Özdemir’in “Erdoğan’ın bu çıkıştan haberi var mıydı?” sorusuna yanıt veren Uras, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ekim ayında Bahçeli’ye hitaben “Bu işi kendi aramızda çözelim” ifadesini kullandığını duyduğunu aktardı. Uras, Bahçeli’nin Erdoğan ile olan diyaloğunun ardından adım attığını ve sürecin Cumhur İttifakı içinde uyumlu bir biçimde yürütüldüğünü dile getirdi.
Planlı Bir Süreç
Uras, Bahçeli’nin barış konusundaki adımlarının tek başına bir çaba olmadığını, bunun bir plan dahilinde gerçekleştiğini belirtti. “Bir plan olduğundan hiç şüphem yok. Cumhur İttifakı ile uyum içinde olduğundan da eminim” şeklinde konuşan Uras, mevcut bir devlet aklının varlığına da dikkat çekti. Bu sürecin üzerinde çalışıldığının doğal olduğunu ifade etti.
Türkiye’nin barış sürecinin uzun yıllardır devam ettiğini de vurgulayan Uras, “Her ülkenin kendine özgü bir dinamiği var. Türkiye’nin koşulları Orta Doğu’nun şartlarına uygun şekilde ele alınmalıdır” dedi.
Son sözlerinde, Uras, barış sürecinin “el yordamıyla” yürütülmemesi gerektiğini, devlet aklı ve planlı adımların alandaki gerekliliğini vurguladı.