Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı olan Şemsi Bayraktar, son zamanlarda artan anız yakımı sonucunda meydana gelen orman yangınları hakkında açıklamalarda bulundu. Bayraktar, anız yakmanın toprağa ve çevreye verdiği zararın faydasının çok küçük kaldığını vurgulayarak, tarım arazilerinde verimliliğin azalmasına neden olduğunu ifade etti. Kontrolden çıkan anız yangınlarının çiftçilerin emeklerinin yok olmasına ve toprağın geleceğinin tehlikeye atılmasına sebep olduğunu belirtti.
Bayraktar, çiftçilerin anız yakmak yerine alternatif uygulamaları tercih etmeleri gerektiğini söyleyerek, tarımsal üretimin korunması gerektiğine dikkat çekti. Türkiye’de meydana gelen yangınların bir kısmının anız kaynaklı olduğunu ve bu tür yangınların ormanların yakınındaki tarlalarda büyük riskler oluşturduğunu belirtti. Son beş yılda ülkede çıkan 13 bin 619 orman yangınının yüzde 5,6’sının anız yakımlarından kaynaklandığını da paylaştı.
Bayraktar’a göre, milli servetlere zarar verme hakkı kimsenin olmadığına vurgu yaparak, doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilir tarım için anız yakma gibi eski moda uygulamalara son verilmeli ve çiftçilere yeni öneriler sunulmalıdır. Geçtiğimiz yılda meydana gelen 2 bin 579 orman yangınının yüzde 5,3’ünün anız yangınlarından kaynaklandığını belirterek, var olan faydalı uygulamaların yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı.
Bayraktar’ın açıklamalarına göre, kişi başına yıllık 1313 metreküp olan su tüketiminde Türkiye’nin su stresi yaşadığı ve bu sebeple organik madde kaybına neden olacak uygulamalardan kaçınılması gerektiği belirtiliyor. Ayrıca, doğrudan ekim teknolojisi gibi faydalı yöntemlerin yaygınlaştırılması gerektiği ve çiftçilerin toprağın korunması konusunda daha duyarlı olmaları gerektiği vurgulanıyor.
Sonuç olarak, Bayraktar’ın anız yakımı konusundaki uyarıları ve çağrıları, tarım arazilerinin ve ormanların korunması, milli servetlerin gözetilmesi ve sürdürülebilir tarım uygulamalarının yaygınlaştırılmasını önemsediğini göstermektedir. Gelecekteki orman yangınlarının ve verimlilik kayıplarının önlenebilmesi için çiftçilerin daha bilinçli ve çevreye duyarlı olmaları gerektiği vurgulanmaktadır.