1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye ve Çin Arasında Stratejik Yatırım Anlaşması İmzalandı

Türkiye ve Çin Arasında Stratejik Yatırım Anlaşması İmzalandı

featured

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkan Yardımcısı Bekir Polat liderliğindeki heyet, Pekin’de Congguansun’un bulunduğu Haydien İlçesi’nin yerel yönetimi ve bilişim şehri yetkilileriyle bir araya geldi. Bu toplantı, Çin’deki çeşitli temasların bir parçası olarak gerçekleştirildi.

Görüşmelerde, katma değerli yatırımların desteklenmesi, üst düzey ziyaretlerin artırılması, bilgi ve deneyim paylaşımı ile teknoloji odaklı yatırım etkinliklerinin düzenlenmesi gibi konuları kapsayan bir Stratejik İşbirliği Mutabakatı imzalandı.

Başkan Yardımcısı Polat, burada yaptığı açıklamada, Türkiye Yatırım Ofisinin Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak Türkiye’ye yatırım çekme çalışmalarını yürüttüğünü ve uluslararası yatırımcılara Türkiye’nin yatırım imkanlarını tanıttığını belirtti. Yabancı şirketlere Türkiye’deki yatırımları konusunda rehberlik etmek ve ülkede daha iyi bir iş ortamı yaratmak için faaliyetlerde bulunduklarını ifade etti.

“Türkiye, Çin’in küreselleşme stratejisinde önemli bir üs işlevi görebilir”

Türkiye ile Çin arasında iş ve yatırım açısından çok stratejik bir bağ bulunduğuna dikkat çeken Polat, “Türkiye, stratejik konumu sayesinde Avrupa, Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’nın merkezinde yer almakta. 85 milyonluk nüfusuna rağmen, 4 saatlik uçuş mesafesiyle 1,3 milyar insanın bulunduğu bir pazara ulaşabiliyor.” dedi.

Polat, tedarik zincirlerindeki kırılmalar, yaşlanan nüfus ve ticari korumacılık gibi konuların gündemde olduğu bir dönemde, Çinli firmaların küreselleşme stratejisi ve Türkiye’nin yatırım dostu politikalarının verimli ortaklıklar oluşturabileceğini ifade etti. Ayrıca Türkiye’nin çeşitli sektörlerde sofistike bir üretim altyapısına sahip olduğunu belirterek, Türkiye’nin genç nüfusu, mühendislik kapasitesi ve girişimcilik ruhunun, Çin’deki iş fırsatları ile örtüştüğünü düşündüklerini vurguladı.

Türkiye’nin şu an dünyanın 17. büyük ekonomisi olduğunu aktaran Polat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vizyonu doğrultusunda en iyi 10 ekonomi arasına girmeyi hedeflediklerini dile getirdi. Bu hedefe ulaşmanın, katma değeri yüksek ve inovatif yatırımlardan geçeceğini belirtti.

İmzalanan Stratejik İşbirliği Mutabakatı’nın iki ülke arasındaki iş birliğini ileri taşıyacağına inandıklarını da sözlerine ekledi.

“Çin şirketleri Türkiye’ye ve dünyaya açılmak için hevesli”

Haydien Belediye Başkan Yardımcısı Yüe Li, Türkiye’ye yapmış oldukları son ziyaretlerde iş dünyası temsilcileri ve TÜBİTAK gibi bilim ve teknoloji kurumları ile görüşmeler gerçekleştirdikleri hatırlatıldı. İki ülke arasındaki iş ilişkilerini derinleştirmeye yönelik mutabakat sağladıklarını ifade eden Yüe, yatırım, inovasyon ve girişimcilik alanlarında iş birliğini geliştirmek üzere anlaşmalara varıldığını duyurdu.

Yüe, Çin şirketlerinin Türkiye’ye ve başka piyasalara açılmak konusunda hevesli olduklarını aktararak, Haydien’deki şirketlere Türkiye’de iş yapmaları konusunda teşviklerde bulunacaklarını dile getirdi.

Görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Proje Yöneticisi Ahmet Sami Yavuz, “Türkiye’deki yatırım ortamı ve fırsatları” konulu bir sunum gerçekleştirdi. Congguansun Bilişim Vadisi İdari Komitesi Teknoloji Geliştirme Bölümü Direktörü Liu Çuncı ise bölgenin kapasitesi ve olanakları hakkında bilgi verdi.

Congguansun, 1950’li yıllarda Çin Bilimler Akademisi (CAS) tarafından bir teknoloji merkezi olarak kurulmuş olup, 1980’lerden itibaren elektronik alanında yoğunlaşmıştır. Bugün bu bölge, Çin’in önde gelen bilişim ve teknoloji şirketlerinin yanı sıra Google, Intel, AMD, Oracle ve Sony gibi uluslararası firmaların da Ar-Ge merkezlerine ev sahipliği yapmaktadır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir