1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. TÜBİTAK Destekli MAESTRO Projesinden Sağlıkta Çığır Açan Gelişmeler

TÜBİTAK Destekli MAESTRO Projesinden Sağlıkta Çığır Açan Gelişmeler

ODTÜ MEMS Merkezi, sağlıkta kullanılacak teknolojiler geliştirmekte. 9 kritik proje destekleniyor. Yerli ve milli ürünler hedefleniyor.

featured

ODTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve ODTÜ MEMS Merkezi araştırmacısı Doç. Dr. Ender Yıldırım ile ODTÜ MEMS Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi ve ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Külah, sağlıkta 9 kritik teknolojinin geliştirildiği TÜBİTAK 1004-Mükemmeliyet Merkezi Destek Programı kapsamında desteklenen MAESTRO-Mikro Medikal Teknolojiler Platformunun çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yıldırım, çip teknolojilerinin uzun yıllardır insan hayatını etkilediğini ve otomotiv endüstrisinden başlayarak farklı cihazlarla insan hayatına dokunduğunu söyledi. Artık çip teknolojilerinin sağlık bilimlerinde de önem kazandığını vurgulayan Yıldırım, platformda hastalıkların tanısında, tedavisinde veya takibinde kullanılabilecek çeşitli mikro medikal uygulamalar için çipler geliştirdiklerini ifade etti.

Yıldırım, “Hastalıkların tedavisine yönelik sistemler üzerinde de çalışıyoruz” diyerek, tanı için geliştirdikleri çiplerin kronik ve kompleks hastalıkların tanısında kullanılabileceğini belirtti. Ayrıca akciğer kanserinin hızlı tanısı için kullanılabilecek bir çip üzerinde de çalıştıklarını ekledi. Yıldırım, platformun amaçlarını ve projelerini anlatırken farklı ortaklarla iş birliği içinde olduklarını vurguladı.

ODTÜ MEMS Merkezi’nin koordinatörlüğünde yürütülen 9 teknik projenin her birinde farklı bir yürütücü bulunduğunu belirten Yıldırım, bu projelerin ticarileşme potansiyeline işaret etti. Projelerin teknoloji hazırlık seviyesinin 4 yıl içinde ciddi şekilde yükseltilerek ticarileşmeye hazır hale getirilmesinin hedeflendiğini söyledi.

Prof. Dr. Haluk Külah, mikro medikal teknolojiler alanında uzun süredir çalışmalar yürütüldüğünü ve platformun bu alandaki ilerlemeleri desteklediğini belirtti. TÜBİTAK 1004 programı kapsamında desteklenen projelerin ülkedeki mikro medikal çözümler ve teknolojiler alanında avantajlar sağlayacağına dikkat çekti.

Külah, çip teknolojisinin sağlık alanında kullanımının geleceğe yönelik büyük potansiyeller sunduğunu ifade etti. Özellikle kan örneğinden hastalıkların erken teşhis edilmesi ve kafa travmalarında beyindeki sinyallerin takip edilmesi gibi uygulamaların mümkün olduğunu söyledi.

TÜBİTAK 1004 programı kapsamında geliştirilen platformun 4 yıl boyunca yaklaşık 60 milyon lira ile desteklendiğini bildiren Külah, projeleri yürüten kuruluşlar ve aldığı destek hakkında bilgi verdi. Çiplerin tamamen yerli olarak geliştirildiğini vurgulayan Külah, hedeflerinin Türkiye’de yerli ve milli mikro medikal çözümlerin geliştirilerek ticarileştirilmesi olduğunu söyledi.

Haluk Külah, platform çatısı altında geliştirilen projelerin tanı, takip ve tedavi başlıkları altında olduğunu ifade etti. Beyin içinde ilerleyen dalgaları takip edebilen çipler, akıllı kontak lensler ve akıllı stentler gibi yenilikçi ürünlerin geliştirildiğini belirtti.

Külah, projelerin ülkedeki mikro medikal teknolojiler alanında çığır açacağını ve yenilik getireceğini dile getirdi. Farklı disiplinlerden uzmanların bir araya gelerek beraber çalışmalarının heyecan verici olduğunu söyledi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir