1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Siber Güvenlik: 2024 İçin Alarm Zamanı!

Siber Güvenlik: 2024 İçin Alarm Zamanı!

featured

Yetkisiz erişim, verilerin imhası, ifşası ve değiştirilmesi gibi saldırılarla dijital alanda boş durmayan siber saldırganlar, kritik altyapılar, finansal sistemler ve kişisel verileri hedef almaya devam etmektedir. Yapılan araştırmalara göre, 2024 yılı itibarıyla siber yetenek açığının %8 oranında artış göstermesi bekleniyor. Kimlik Hırsızlığı Kaynak Merkezi’nin yaptığı takipler sonucunda, 3 bin 158 veri ihlali kaydedilmiş ve mağduriyet bildirimleri %211 oranında artarak 1,3 milyar seviyesine ulaşmıştır. Online PR Servisi B2Press, bu konuda güncel araştırmaları bir araya getirerek siber güvenlik haritasını sunuyor.

Siber saldırılardan en çok kamu kuruluşları etkileniyor

B2Press’in incelemesiyle ortaya çıkan Dünya Ekonomik Forumu verilerine göre, siber tehdit ortamı 2025’te fidye yazılımları, sosyal mühendislik ve yapay zeka ile daha karmaşık bir hal alacak. Kuruluşların %66’sı, yapay zekanın siber güvenlik alanında büyük bir değişim yaratacağına inanıyor. Ayrıca bilişim ve bulut teknolojileri de önemli bir izleyici konumunda. En fazla etkilenen kesim ise, kamu sektörüdür. Bu sektördeki kuruluşların %49’u, siber güvenlik hedeflerine ulaşmak için gerekli yeteneklerden yoksun olduklarını ifade etmektedir.

Jeopolitik belirsizlikler, siber eşitsizlikler ve sofistike tehditlerle şekillenen bu karmaşık ortamda, hükümetlerin güvenlik önlemlerini öncelikle alması gerektiği aşikar. Halk da bu konuda endişelerini dile getiriyor. Avrupa ve Kuzey Amerika’da halkın %15’i, hükümetlerin büyük siber olaylara karşı yanıt verme yeteneğine güvenmiyor. Afrika’da bu oran %36, Latin Amerika’da %42’ye, Türkiye’nin de içinde bulunduğu Ortadoğu’da ise %21’e kadar yükseliyor.

2025’in siber güvenlik trendleri, veri güvenliği programlarına işaret ediyor

Gartner’ın yakın zamanda yayımladığı “Siber Güvenlik Trendleri: Dönüşüm Yoluyla Dayanıklılık” raporunu inceleyen B2Press, siber tehditlere karşı alınacak önlemler doğrultusunda iş sürekliliği ve işbirlikçi risk yönetimine yönelik programların artan önemine dikkat çekiyor. Ülkeler, kuruluşlar ya da işletmeler, siber saldırıların yaygınlaştığı bir ortamda etkili mücadele edebilmek için veri güvenliği programlarını güçlendirmeli ve işbirlikçi siber riskleri ile makine kimliklerini yönetmelidir. Dayanıklılığı sürdürmek amacıyla siber güvenlik teknolojilerinin optimize edilmesi ve siber güvenlik ekiplerinin refahının korunması önerilmektedir. Tüm bu önlemler, siber tehdidin ortadan kalkmasını sağlamasa da, siber güvenliğin stratejik bir gereklilik olduğunu bir kez daha gözler önüne sermektedir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir