1. Haberler
  2. Türkiye
  3. PKK/YPG’nin Sinsi Planı Ortaya Çıktı

PKK/YPG’nin Sinsi Planı Ortaya Çıktı

Ümran Stratejik Araştırmalar Merkezi raporunda PKK/YPG'nin meşruiyet kazanma çabaları ve ABD'nin tutumu ele alındı.

featured

Ümran Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin raporuna göre, terör örgütü PKK/YPG, sözde yerel seçimler düzenleyerek kendisini meşru bir demokratik aktör olarak tanıtmaya çalışıyor. Ancak ABD, PKK/YPG yüzünden Türkiye ile gerilim yaşamak istemediği için bu durumu desteklemiyor.

Rapora göre, PKK/YPG Suriye’de “devletçik” kurma hedefi doğrultusunda anayasal zemin ve lobi çalışmaları yürütüyor. Örgüt, işgal ettiği bölgelerde planladığı sözde seçimlerle ulusal ve uluslararası alanda tanınmayı amaçlıyor.

Ancak raporda, örgütün karşılaştığı en büyük engeller arasında demografik gerçeklikler ve uluslararası toplumun tepkisi yer alıyor. Suriye’nin kuzeydoğusunda yaşayan 3 milyon kişinin çoğunluğu Arap ve Suriyeli Kürtler, terör örgütü PKK/YPG için seçim düzenlemenin büyük risk taşıdığı belirtiliyor.

Ayrıca raporda, PKK/YPG’nin meşruiyet kazanma çabalarının Türkiye’nin tutumu, ABD’nin yaklaşımı ve yerel halkın direnişiyle zorlaştığı vurgulanıyor. ABD’nin Türkiye ile gerilim yaşamak istemediği için örgütü uyarması ve sözde seçimlerin iptalini talep etmesi de dikkat çekiyor.

Sözde seçimlerin ertelendiği ve muhtemelen hiç düzenlenmeyeceği raporda belirtilirken, ABD’nin PKK/YPG’ye Suriye’de resmi bir devlet kurması için destek vermemesinin Türkiye ile ABD arasında yeni işbirliği fırsatlarına kapı araladığı ifade ediliyor.

Raporda ayrıca, PKK/YPG içindeki iki jenerasyon arasındaki KCK’nın çekişmesine de dikkat çekiliyor. Suriye’nin kuzeydoğusunda PKK’nın Neo-KCK yapısının devletleşmeyi hedeflerken, eski jenerasyon KCK’nın devletleşmenin Rusya, İran ve Esed rejimi ile işbirliği sonucunda olabileceğine inandığı belirtiliyor.

Son olarak raporda, ABD’nin Suriye’den çekilmesi halinde örgütün geleceği ve devletleşme arzusundaki değişiklikler ele alınıyor. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi’nin, YPG’nin içinde bulunduğu durumu ele alırken nasıl bir politika izleyeceği de merak konusu.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir