Pek çok kişi, daha sağlıklı bir yaşam sürmek amacıyla vitamin veya mineral takviyeleri veya multivitaminler kullanmaktadır. Bu takviyelerin küresel pazarı çok büyük boyutlara ulaşmış durumdadır.
Multivitaminler üzerine yapılan araştırmalar farklı sonuçlar ortaya koymuştur. Bazı çalışmalar, bu takviyelerin kanser, kalp hastalıkları ve diyabet gibi rahatsızlıkların riskini artırabileceğini iddia etmişti.
Fakat diğer bir araştırmada ise multivitaminlerin yaşlılık döneminde bilişsel gerilemeyi yavaşlatabileceği öne sürülmüştü.
ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri’nde görevli araştırmacılar, JAMA Network Open’da yayımlanan bir çalışmada multivitaminlerin uzun yaşam üzerindeki etkisini değerlendirdiler.
Bu araştırmacılar, daha önce yapılan üç kapsamlı çalışmanın verilerini inceleyerek 390 bin 124 yetişkinin bilgilerini analiz ettiler. Bu bireyler minimum 20 yıl boyunca takip edilmiş ve genel olarak sağlıklı olarak kabul edilmişlerdi.
Araştırmacılar, multivitamin takviyelerinin erken ölüm riskini azaltmadığını belirttiler. Ayrıca, bu takviyeleri alan bireylerin takip döneminin ilk yıllarında ölüm riskinin yüzde 4 daha yüksek olduğunu kaydettiler.
Dr. Jade A. Cobern, çalışmada yer almayan bir uzman olarak, genel olarak multivitaminlerin uzun yaşam üzerinde olumlu etkisi olmadığını belirtiyor.
Uzmanlar, ihtiyaç duyan bireylerin ayrı ayrı vitamin takviyeleri almasının zararlı olmadığını söylüyor. Ancak sağlıklı beslenmenin temel önem arz ettiğini vurguluyorlar.
Beslenme konusunda uzman bir diyetisyen olan Duane Mellor, vitamin ve mineral takviyelerinin sağlıksız beslenmeyi tek başına düzeltemeyeceğini, ancak temel besin maddelerini karşılayabileceğini belirtiyor.
2023’te yapılan bir araştırmada, sağlıklı beslenmenin kişinin ömrüne 10 yıl ekleyebileceği bulunmuştu. Bu nedenle beslenme alışkanlıklarının düzeltilmesinin önemli olduğu vurgulanıyor.