Şeker hastalığı takibinde önemli bir rol oynayan kan şekeri ölçümünü hızlı, doğru ve pratik bir şekilde hasta ve doktorlara ulaştırmayı amaçlayan bir teknoloji üzerinde çalışan İzmir’deki beş üniversiteden bilim insanları, 2023 yılında başlattıkları projede prototipleme aşamasına ulaştı.
TÜBİTAK tarafından da desteklenen bu proje kapsamında, parmaktan alınan kandan şeker oranını ölçebilen bir “glukometre probu” geliştiren uzmanlar, bu cihazın cep telefonunun şarj girişine entegre edilmesi sayesinde ölçüm verilerini uygulama aracılığıyla hastaneye ya da doktora anlık olarak iletme imkanı sağlıyor.
Patent başvurusu yapılmış olan bu cihaz, TEKNOFEST 2024 Akdeniz’de “İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması Sağlık ve İlk Yardım” kategorisinde ikinci ve “en iyi sunum” ödüllerini kazanma başarısını gösterdi.
“Hızlı danışmanlık imkanı sunulacak”
Proje ekibinde yer alan bir öğretim üyesi, birçok hastanın yanlarında kan şekeri ölçüm cihazı taşımadığını, bu nedenle anlık değerlerin tespitinin zor olduğunu ifade etti.
Şeker hastalarının yaşam standartlarını artırmak amacıyla bu teknoloji üzerinde çalıştıklarını belirten uzman, “(Cihaz) Hastaların konforunu ve yaşam kalitesini yükseltme hayalleriyle ortaya çıktı. Glukometrelerin taşınabilir olmasını ve şeker hastalarının cep telefonları veya akıllı saatleriyle kan şekeri ölçümü yapabilmelerini hedefledik. Amacımız, bu cihazın tüm diyabetliler veya kan şekeri izleme ihtiyacı olan bireyler tarafından kullanılabilir hale gelmesi ve herkesin bu cihaza erişiminin kolaylaştırılması” şeklinde konuştu.
Bilim insanı, güvenilir ve sağlıklı ölçümler sunan cihazın prototip aşamasında olduğunu, laboratuvar testleri ve gerekli izin süreçlerinin tamamlanmasının ardından piyasaya sürüleceğini aktardı.
Projede yer alan diğer bir araştırmacı, sağlık profesyonellerinin bu cihaz ile takip ettikleri hastaların verilerini uygulama üzerinden anlık olarak görüntüleyebildiklerine dikkat çekerek, “Ölçüm sonuçlarında hipoglisemi veya hiperglisemi durumu söz konusuysa, bu akut komplikasyonlar tespit edilebilecek ve hastalara hızlı bir şekilde danışmanlık yapılabilecektir” ifadesini kullandı.
“Sağlık profesyonelleri sonuçları anlık takip edebiliyor”
İzmir’deki bir eğitim ve araştırma hastanesinde çalışan bir diyet uzmanı, glukometre cihazının cep telefonuna bağlandığında uygulamanın otomatik olarak açıldığını, ölçüm çubuğunun yerleştirilmesiyle sonuçların anında uygulama ekranına düştüğünü bildirdi.
Diğer şeker ölçüm cihazlarında olduğu gibi 3-5 saniye içerisinde sonuçların elde edildiğini belirten uzman, “Şeker ölçüm işleminden sonra açlık, tokluk veya günün farklı saatlerindeki ölçüm durumunu seçmemiz gerekiyor. Aynı zamanda sağlık profesyonelleri de bu anlık ölçüm sonuçlarını takip edebiliyor” şeklinde konuştu.
“Entegre edilebilir glukometre probu” cihazını geliştiren ekipte yer alan isimler arasında öğretim üyeleri, araştırma görevlileri ve hemşirelerin yanı sıra bilgisayar donanımı alanında uzman isimler de bulunuyor.