Sahipsiz hayvanlarla ilgili yapılan değişiklikler içeren Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Teklif, 500 milletvekilinin katıldığı Genel Kurulda 275’inin oyuyla kabul edildi. Kanunla “yakala-kısırlaştır-sal” metodu terk ediliyor ve sahipsiz hayvanların bakımevlerinde barındırılması ve rehabilite edilmesi öngörülüyor.
Sahipsiz hayvanlar ilgili belediyeler tarafından hayvan bakımevine götürülecek, rehabilite edilen köpekler sahiplendirilinceye kadar bu yerlerde barındırılacak. Yerel yönetimler, sahipsiz hayvanların bakımlarını ve tedavilerini sağlamak için hayvan bakımevleri kuracak ve eğitim çalışmaları yapacak.
Belediyeler 31 Aralık 2028’e kadar hayvan bakımevlerini kuracak ve mevcut bakımevlerinin koşullarını iyileştirecek. Ayrıca sahipsiz hayvanlara ilişkin yürütülen iş ve işlemlerde Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi kapsamında idari tedbirler alınabilecek.
Özellikle belirtilen kaynağı ayırmayan belediye başkanlarına ve meclis üyelerine 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek. Ayrılan kaynakların sahipsiz hayvanların bakımı için harcanmaması halinde ciddi cezai yaptırımlar uygulanacak.
Belediyeler, sahipsiz hayvanlara bakım sağlamak için kesinleşmiş en son bütçelerinin belirli bir oranını ayıracak. Bu oran, büyükşehir belediyelerinde binde 3 olarak uygulanacak ve Belediyelerce ayrılan bütçelerin başka amaçlar için kullanılması engellenecek.
Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 25 bini aşan belediyeler, hayvan bakımevleri kurmak ve sahipsiz hayvanların bakımını sağlamakla yükümlü olacak. Hayvan bakımevi olmayan yerlerde tespit edilen sahipsiz hayvanlar en yakın bakımevine götürülecek.
Kanunla Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nda yer alan ötanazi uygulanması koşullarına atıfta bulunuluyor. Tehlike yaratan veya hastalıklı olan hayvanlara ötanazi yapılmasına veteriner hekim tarafından karar verilebilecek.
Yerel yönetimlere teşvik ve mali destek sağlanarak bakımevleri ve diğer ilgili tesislerin kurulması ve faaliyetlerinin yürütülmesi desteklenecek. Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını en geç 31 Aralık 2025’e kadar dijital kimliklendirme yöntemiyle kayıt altına aldırmak zorunda kalacaklar.