1. Haberler
  2. Gündem
  3. Hatay’da Uzun Çarşı’nın yeniden inşası sürüyor

Hatay’da Uzun Çarşı’nın yeniden inşası sürüyor

featured

Hatay, Kahramanmaraş depremleri sırasında büyük bir yıkıma maruz kaldı. Şehir merkezindeki asırlık yapılar ve kentin önemli noktaları olan Tarihi Uzun Çarşı, Kemalpaşa ve Kurtuluş caddeleri, bu felaketten etkilenerek hasar gördü.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, göreve yeniden başladıktan sonra 4 ay içinde 21 kez deprem bölgesini ziyaret ederek Hataylıların yanında oldu.

Uzun Çarşı esnafının taleplerini dinleyen Bakan Kurum’un direktifiyle, esnaflar prefabrik çarşıya taşındı.

Kentsel Dönüşüm Başkanlığı ve TOKİ, Tarihi Uzun Çarşı, Kemalpaşa ve Kurtuluş caddelerinde yeniden inşa ve onarım çalışmalarına başlamış durumda.

Uzun Çarşı’nın İlk Etabında 131 İş Yeri Yapılıyor

Tarihi Uzun Çarşı’nın ihalesi 4 Ekim’de gerçekleştirildi. TOKİ tarafından yürütülen projede, Uzun Çarşı’nın ilk etabında 6 bin 441 metrekarelik alanda, Antakya mimarisine uygun 131 dükkan ve iş yeri inşa edilecek.

Bölgedeki sondaj çalışmalarına da başlandı. İş yerleri zemin artı bir katı geçmeyecek şekilde tasarlanacak.

Kemalpaşa ve Kurtuluş Caddeleri Yeniden Yapılıyor

Sit alanı olarak tescillenen Kemalpaşa Caddesi’nde Kentsel Dönüşüm Başkanlığı tarafından 20 bin metrekarelik alanda 11 etap halinde inşaat çalışmaları devam etmektedir.

Bu projede 7 etapta 426 dükkanın yapımına başlandı. “Dünyanın ışıklandırılan ilk caddesi” olarak bilinen Kurtuluş Caddesi’nde ise TOKİ’nin 4 ada içerisinde 11 bin 254 metrekare alanda 54 dükkan ve 47 konut inşa etme çalışmaları sürüyor.

“Uzun Çarşı’yı Ayağa Kaldırıyoruz”

Bakan Murat Kurum, bölgeden görüntüler paylaşarak, “Hatay’da ticaretin kalbinin attığı Uzun Çarşı’yı yeniden ayağa kaldırıyoruz. Bu kadim şehri öyle bir inşa ve ihya edeceğiz ki Hatay’ımızı yeniden tarihin, kültürün ve medeniyetin merkezi yapacağız” ifadelerini kullandı.

Çarşının tarihi dokusuna uygun örnek dükkan projelerinin hazırlandığını dile getiren Hatay Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü İsmail Ceylan, “Dükkanlarımız, avlu şeklinde inşa edilip, çift girişli olacak. Bakanımızın talimatı doğrultusunda, şehri yansıtan malzemeler ve kültürün ihya edilmesine yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Hatay’a özgü Yayladağı taşını cephe kaplamalarında kullanıyoruz. Ticaret erbaplarımız çarşıya döndüğünde o havayı sentezleyecekler” şeklinde konuştu.

Prefabrik çarşıda ticarete devam ettiklerini belirten esnaf Uğur Yılmaz, “Hayata tutunmaya, yeniden doğmaya başladık. Konteyner dükkanlarımızın çarşının hemen yanı başında olması avantaj sağladı. Çarşının ilerlemesini gözlemlediğimiz için bu konuda içimiz rahat. Çalışmalar zaman alsa da sabırla her şeyin daha güzel olacağına inanıyorum” dedi.

Çarşı esnafı Uğur Öztürk ise Bakan Kurum’un sürekli bölgeyle ilgilendiğini vurgulayarak, “Bizlerden fikir alıyorlar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir