1. Haberler
  2. Dünya
  3. Göç Senfonisi Köln’ de sahne aldı

Göç Senfonisi Köln’ de sahne aldı

featured

ÖZEL HABER: MEHMET TANLI

Acı Hayatların Hüzünlü Melodileri Köln Filarmoni’ de yankılandı.

Karadenizli sanatçı Fuat Saka‘ nın, iki yıl önce Yunanlı Komponist Vangelis Zografos ile birlikte yazdığı ‚‘‘Göç Senfonisi -Karanlık sular‘‘ Avrupa prömiyeri dün akşam Almanya‘ da Köln Filarmoni’de gerçekleşti, dinleyicileriyle buluştu.

Orkestra şefliğini Ustina Dubitsky‘ in yaptığı çok farklı kültürlerden müzisyenlerin bulunduğu dünyaca ünlü 103 kişilik Gürzenich Orkestrasının eşlik ettiği, 900 dinleyicinin izlediği konserde 10 eser seslendirildi. Mikis Theodorakis‘in öğrencisi kadın sanatçı İonna Forti eserleri Türkçe seslendirirken kendisine Türkiye ve Yunanistan’dan, Girit‘ten Kemençeiyle Zacharias Spyridakis ve yine Çoban Kavalıyla İstanbuldan Türk müziği Konservatuarının öğretim görevlilerinden virtiyöz müzisyen Doçent Doktor Cihan Yurtçu eşlik ettiler. Egenin her iki yakasından tam da açlık, yoksulluk, siyasi baskılar ya da doğal felaketler nedeniyle topraklarından kopup kuzeydeki refah ülkelerine gelmek isterken mültecilerin yollarda yaşadıkları, kaybedilen yaşamların hüzünlü ve acılı melodilerinin yankılandığı akşam uzun yıllar hafızalardan çıkmayacak gibi görünüyor. Konsere gelen bazı dinleyiciler belkide bu eserlerde, melodilerde kendi hayatlarından, yaşadıklarından parçalar buldular, adeta kendi hikayelerini tekrar yaşadılar.

MELODİLER HÜZÜNLÜ HİKAYELERE SES OLDU

Konserdeki şarkılar, melodiler kavuşamayan insanların hüzünlü hikâyelerini anlatırken, zoraki ayrılıkların ıstırabını, yaşanan acıların duygularını dile getiriyor. Dünya genelinde yukarıda da belirtilen nedenlerle çok zor şartlarda hayatı pahasına 100 milyonun üzerinde insan hem ulusal bazda hemde uluslararası çapta sınırları aşarak yer değiştirmektedir. Ege ve Akdenizde batan botlarda yitirilen insanların sayısı onbinleri buluyor.

GÖÇMENLİĞİ BİZZAT YAŞADIM

Eseri Göç senfonisiyle ilgili olarak Fuat Saka şunları söyledi ‚‘‘Yaşamımın 20 yılını politik nedenlerle ülkemden uzakta çoğunu burada Almanya‘da geçirdim. Bu senfoniyle insanlığın bitmeyen dramına günümüzde de şahit olmak, sanatçı duyarlılığımın çığlığına yansıdı. Bizzat göçü yaşamış birisi olarak göçün yattığı travmaları, evrensel dil olan notalara dökerek çekilen acılara ortak olmak istedim. Göç senfonisinin ilk melodilerini ve kompozisyonunu bu duygularla yazdım. Atina‘ daki sanatçı dostlarım Thanassis Gkikakis ve Vangelis Zografos‘a birlikteki çalışmaya teklif ettim. Bu arkadaşlar Almanya Münster‘de yaşayan Senfoninin fikir babası, arkadaşım Ahmet Yeşilyaprak‘ın katkıları ile bu teklifimi kabul ederek duyarlılığıma ortak oldular. Vangelis, kompozisyonları 90 kişilik orkestra için yazdı. Projeyi, Atina ile Datça arasında kurduğumuz internet ileşimi ile başarılı bir şekilde tamamlayabildik. Projeye destek veren herkese özellikle Türk ve Yunanlı müzisyen dostlarıma İstanbul ve Köln Büyükşehir Belediyelerine, Türkiye-Almanya Kültür Formuna, gazeteci Osman Okkan‘a, Ahmet Yeşilyaprak‘a, Almanya‘daki Türkçe medya temsilcilerine teşekkür ediyorum. Keşke göçler olmasaydıda bizde bu senfoniyi yazmasaydık‘ dedi.

Köln‘deki konserin finalinde dakikalarca ayakta alkışlanan Üstad Sanatçı Fuat Saka son şarkıyı İonna Forti ile birlikte seslendirdi ve diğer sanatçılar ile komponist Vangelis Zografos‘la birlikte dinleyicileri selamladılar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir