1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Gençlerin geleceği, havacılık ve uzayda parlıyor!

Gençlerin geleceği, havacılık ve uzayda parlıyor!

featured

Bakan Kacır, Amasya Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen “Gençlik Buluşması” etkinliğine iştirak etti.

Türkiye’nin genç ve dinamik bir nüfusa sahip olduğunu vurgulayan Kacır, gençlerin desteklenmesi halinde Milli Teknoloji Hamlesi hedeflerine ulaşmanın mümkün olabileceğini ifade etti.

Ülkenin havacılık tarihine ilişkin birçok girişimin bulunduğunu belirten Bakan Kacır, Nuri Demirağ, Vecihi Hürkuş ve Kayseri’de kurulan Cumhuriyet’in ilk uçak fabrikası TOMTAŞ’ın tarihini öğrencilere aktardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararlılığı sayesinde Türk milletinin Hürkuş, Bayraktar, ANKA, Akıncı, Hürjet, Kızılelma, Gökbey ve KAAN ile gökyüzüne imza attığını belirten Kacır, “Demek ki biz başkalarından eksik değiliz. Önümüz açık olduğunda, bu milletin evlatları, dünyanın en iyi işlerini gerçekleştirebiliyor. Bu cesaret ve anlayışla, genç kardeşlerimle birlikte çok daha büyük projelere imza atmak istiyoruz. Nasıl havacılıkta başarı sağladıysak, sanayi teknolojilerinin her alanında da yeni başarı hikayeleri yazmak arzusu içindeyiz.” şeklinde konuştu.

[Fotoğraf: AA]

“Hibrit motoru uzayda ateşleyebilirsek, yörüngeler arası uydu transferi yapan araçlar geliştireceğiz.”

Türkiye’nin uzay teknolojileri alanındaki çalışmalarında bahseden Kacır, şunları ifade etti:

“Uzay bilimi ve teknolojilerini çok stratejik bir alan olarak değerlendiriyoruz. Çünkü uzay teknolojileri, akıllı savunma sanayimizin temellerini oluşturan unsurlardır. Uçurduğumuz hava araçlarının ve fırlattığımız akıllı mühimmatların bulundukları konumları, uydu sistemleri aracılığıyla tespit ediyoruz. Tüm kritik sistemlerimizde uzay teknolojilerinden faydalanıyoruz. Bu alanda da geri kalmadık. İlk milli iletişim uydumuz Türksat 6A’yı geliştirdik ve bu yıl uzaya göndermeyi başardık. Kendi haberleşme uydusunu üretebilen 11 ülkeden biriyiz. Hibrit roket motoru teknolojisini uzayda hayata geçirebilirsek, uyduların yörüngeleri arasında transfer gerçekleştirebilen uzay araçlarına sahip olacağız. Uzayda uydu sayısı artıyor, erişim daha ekonomik hale geliyor. 10-15 yıl önce yılda 150-200 uydu fırlatılırken, şimdi yılda 2 bin ila 2 bin 500 uydu uzaya yollanıyor. Bu gönderilen uyduların yörünge transferini sağlayacak araçları geliştirmek, Türkiye’nin uzay ekonomisinde yeni fırsatlar sunacak.”

[Fotoğraf: AA]

Bakan Kacır, Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğu sürecini de gençlere aktardı.

Bakan Kacır, gençlere seslenerek, “Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde, bağımsız bir Türkiye hedefi doğrultusunda yürüttüğümüz tüm çalışmalarda merkeze Türk gençliğini, TEKNOFEST kuşağını yerleştiriyoruz. Bu anlayışla 2018 yılından bu yana dünyanın en büyük teknoloji festivallerini Türkiye’de gerçekleştiriyoruz. Yüz binlerce gencimizle birlikte TEKNOFEST’lerde tarihi bir başarı hikayesi yazıyoruz. Önlerindeki engeller kaldırıldığında, onlara destek olduğumuzda Türk gençleri dünyada en iyi projelere imza atabiliyor. Bu bağımsız Türkiye hedefini Türk gençliğinin ellerinde yükseltiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bakan Kacır’ın konuşmasının ardından, Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, bir sunum gerçekleştirerek öğrencilerin sor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir