Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10. Dünya Helal Zirvesi’ne video mesaj ile katıldı.
Mesajında Erdoğan, “Gönül coğrafyamızdan gelen siz değerli kardeşlerime ülkemize hoş geldiniz diyorum. Ecdadımızın ‘dersaadet’ olarak adlandırdığı bu güzel İstanbul’da sizleri ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. 10. Dünya Helal Zirvesi ve Helal Expo 2024 organizasyonunun ülkelerimiz ve tüm İslam alemi için hayırlara vesile olmasını Rabbimden diliyorum.” ifadelerini kullandı.
Helal belgeli ürün ve hizmetlerin temiz, sağlıklı ve dini hassasiyetleri göz önünde bulundurarak sunulmasının, 5 trilyon doları aşan bu pazarın daha da genişlemesine katkı sağladığını belirten Erdoğan, bu yıl 110’dan fazla ülkeden binden fazla firma ve yaklaşık 50 bin ziyaretçinin katıldığı Dünya Helal Zirvesi’nin, küresel ölçekte en büyük helal organizasyonu olduğunu vurguladı. Helal başarının 10 yılı teması altında gerçekleştirilecek tartışmaların, sektördeki firmalar, kuruluşlar ve tüketiciler için yeni fırsatlar sunacağına inandığını dile getirdi.
“Türk ekonomisinin potansiyelini harekete geçirmek için tüm desteklere devam edeceğiz”
Zirve kapsamında düzenlenecek iş forumları ile katılımcı şirketler arasında yeni ortaklıkların kurulmasına ve yatırımların gerçekleşmesine zemin hazırlanacağına değinen Erdoğan, “Üç kıtanın kalbi olan ülkemizi küresel bir üretim merkezi haline getirmek için kararlılıkla ilerliyoruz. Yerli ve yabancı sermaye ayrımı yapmaksızın, Türk ekonomisinin potansiyelini ortaya çıkarmaya çalışan herkese destek olmayı görev olarak görüyoruz.” dedi. Helal Akreditasyon Kurumu’nun kurulması ile bu konudaki hassasiyetlerini gösterdiklerini ifade eden Erdoğan, gıda güvenliğiyle ilgili çeşitli düzenlemeler yaparak tüketici sağlığını koruma adına önemli adımlar attıklarını belirtti.
Sağlık risklerini azaltmak ve güvenli gıda tüketimini sağlamak amacıyla uluslararası gıda güvenliği standartlarına uygun olarak oluşturulan Türk Gıda Kodeksi’nin titizlikle uygulandığını söyleyen Erdoğan, kontrol laboratuvarlarının artışıyla gıda numunelerinin çeşitli yönlerden denetimden geçirildiğini belirtti. Tüketicinin helal belgeli ürünlere erişiminin sağlanması ve helal ürünlerin uluslararası ticarette dolaşımının kolaylaştırılması için belgeleme ve standartlaşmanın önemine dikkat çekti. Bu bağlamda, 2010 yılında faaliyete geçen İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü’nün çalışmaları da büyük bir önem taşıdığını ifade etti. İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkeleri enstitüye katılmaya davet ederek, helal belgelendirmedeki uyuşmazlıkların giderilmesi gerektiğini vurguladı.
Temiz, sağlıklı ve güvenilir gıdaya duyulan ihtiyacın arttığı bu dönemde bu organizasyona öncülük eden tüm kurumları tebrik ettiğini belirtti.