Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde görev yapan bir öğretim üyesi ve eşi, tarımsal hastalık ve zararlıların tespit edilmesine yönelik bir yapay zeka sistemini tasarladı. Bu sistem sayesinde gereksiz zirai ilaç kullanımının önüne geçilerek, tarımsal üretimde verimlilik artırılmaktadır.
Topraksız tarım üzerine araştırma yapan bu akademisyen çift, “Bugmapper” adını verdikleri yapay zeka tabanlı bir sistem geliştirdiler. Sistem, özellikle sera alanlarında hastalık ve zararlıları izlemeyi ve mücadele stratejileri oluşturmayı amaçlamaktadır. Bu sayede domates güvesi, tripsler, beyaz sinekler gibi zararlılarla etkili bir şekilde mücadele edilerek hastalıkların kontrol altına alınması sağlanmaktadır.
Bitkilerde oluşan zararlılar, seralara yerleştirilen akıllı tuzağa yapışırken, üreticilerin mobil uygulama aracılığıyla bu tuzaklar “Bugmapper” adlı yapay zeka destekli cihazla taranmaktadır. Bu cihaz sayesinde elde edilen veriler bulut ortamına aktarılarak yapay zeka yardımıyla detaylı analizler gerçekleştirilmekte ve zararlılar gruplara ayrılarak sayıları belirlenmektedir. Böylece seradaki zararlılara hedefli ilaçlama yapılması sağlanmakta ve aşırı kimyasal ilaç kullanımı engellenmektedir.
Akademisyen çift, projelerine TÜBİTAK’tan önemli bir destek almış ve bu sayede Erciyes Teknopark’ta projelerini geliştirme imkanı elde etmişlerdir.
Sonuç olarak, geliştirilen yapay zeka tabanlı sistem sayesinde tarım sektöründe kimyasal kalıntı riskleri en aza indirilirken, daha güvenli ve verimli bir üretim sağlanmaktadır. Bu sistem, üreticilere büyük kolaylık sağlayarak hastalık ve zararlı kontrolünü daha etkili bir şekilde gerçekleştirmektedir. Ayrıca, uygulanan müdahalelerle kimyasal kullanımında %30-50 tasarruf sağlanmaktadır.