“`html
ABD Ekonomisi Üzerindeki Jeopolitik Riskler
ABD’de ekonominin “yumuşak iniş” yapabileceği ihtimali, varlık fiyatları üzerinde etkili olmaya devam ederken, artan jeopolitik riskler yukarı yönlü hareketi sınırlıyor. Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilim ve Fed’in enflasyonla mücadelesinin öngörülenden daha uzun sürebileceği endişeleri fiyatlamaları zorlaştırıyor.
Jeopolitik gerginliklerin yanı sıra, ABD’de başkan seçilen Donald Trump ile Fed yönetimi arasında yaşanabilecek olası uyuşmazlıklar da piyasalarda oynaklığın artmasına katkıda bulunuyor. Salı günü açıklanacak Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) 6-7 Kasım tarihli toplantısının tutanakları, Fed’in gelecek projeksiyonlarına yönelik önemli sinyaller verebilir.
Analistler, Fed’in gelecek ayki toplantısında alacağı karara dair belirsizliğin sürdüğünü belirterek, yeni haftada açıklanacak verilerin para politikalarına ilişkin ipuçları sunabileceğini ifade ediyor.
Trump’ın Politika Belirsizlikleri
Trump’ın 20 Ocak’ta başkanlık görevine başlayacak olması, enflasyonist baskı yaratabileceği kaygılarına sebep olurken, Trump’ın kabine oluşturma çalışmaları yatırımcıların dikkatini çekiyor. Geçen hafta, Cantor Fitzgerald CEO’su Howard Lutnick’i Ticaret Bakanı olarak aday gösteren Trump’ın Hazine Bakanlığı için önereceği ismin beklendiği bildiriliyor.
Son gelişmelerle paralel olarak, para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed’in gelecek ay faiz indirimine gideceğine dair beklentiler zayıflamış durumda. Bankanın aralık ayında yüzde 52 ihtimalle 25 baz puan indirim yapacağı öngörülürken, politika faizinin sabit kalma ihtimali yüzde 48 seviyesinde yer alıyor.
Fed’den Finansal İstikrar Raporu
ABD Merkez Bankası (Fed), ülkenin mali borcunun sürdürülebilirliğinin finansal istikrara yönelik en önemli risk olarak görüldüğünü açıkladı. Fed’in Finansal İstikrar Raporu’nda, ülkenin mali borcunun sürdürülebilirliği konusundaki endişelerin ön planda yer aldığı vurgulandı. Bu duruma Orta Doğu’daki gerilim ile politika belirsizliğinin eşlik ettiği ifade edildi.
Raporda, “ABD’nin mali borçlarının sürdürülebilirliğine ilişkin endişeler, belirtilen riskler arasında en çok dile getirilen konu oldu. Artan Hazine ihraçlarının özel yatırımları olumsuz etkileyebileceği veya ekonomik durgunlukta politika tepkilerini sınırlayabileceği ifade edilmiştir.” denildi.
Piyasalarda Haftalık Gelişmeler
ABD imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), kasımda aylık 0,3 puan artarak 48,8 ile piyasa beklentilerine paralel gerçekleşirken; hizmet sektörü PMI, aynı dönemde 2 puan artarak 57 ile 32 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.
Küresel ekonominin savaş atmosferine girebileceği ve Trump’ın yüksek tarife tehditleri, risk algısını artırırken güvenli liman varlıklara talebi yükseltti. Tahvil piyasalarında alış ağırlıklı bir seyir izlenirken, ABD 10 yıllık tahvil faizi geçen hafta yüzde 4,41’e geriledi. Altının ons fiyatı haftalık bazda yaklaşık yüzde 6 artışla 2.715 dolara ulaştı.
New York Borsası ve Diğer Gelişmeler
Trump’ın başkanlık seçimlerindeki zaferinin ardından New York borsasında pozitif bir seyir gözlemlendi. Çip üreticisi Nvidia, beklentilerin üzerinde bilanço açıkladı. Ancak şirketin ileriye dönük tahminleri, piyasanın yüksek beklentilerini karşılayamadı ve hisseleri bilanço sonrası gerilemesine rağmen haftalık bazda yatay bir seyir izledi.
ABD Adalet Bakanlığı’nın Google’ın Chrome’u satmaya zorlanmasını talep etmesi üzerine, Alphabet’in hisseleri haftalık bazda yüzde 8 değer kaybetti. Ayrıca, perakende zinciri Target’ın geçen hafta yayımladığı bilançoda beklenenden düşük gelir ve kar bildirmesi sonrasında hisseleri yüzde 20 oranında düştü.
Bu gelişmeler doğrultusunda haftalık bazda S&P 500 endeksi yüzde 1,62, Nasdaq endeksi yüzde 1,73 ve Dow Jones endeksi de yüzde 1,96 arttı.
Avrupa’da Enflasyon Verileri Bekleniyor
Avrupa borsalarında, Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimler nedeniyle karışık bir seyir gözlemleniyor. Gözler yeni haftada açıklanacak makroekonomik verilere çevrildi. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, bölgedeki ekonomik entegrasyonun önemine vurgu yaptı ve Avrupalı liderlerin ekonomik sorunlara çözüm arayışında olduklarını belirtti.
Almanya’da beklenmedik şekilde gelen zayıf PMI verileri, ülkenin ekonomik durumuna dair kaygıları artırdı. Analistler, ECB’nin aralık ayı toplantısında 50 baz puan faiz indirimine gidebileceğini öngörüyor.
Asya Borsalarında Negatif Seyir
Asya’da geçen hafta, dolar endeksindeki artış ve Çin ekonomisine yönelik endişelerle birlikte negatif bir seyir izlendi. Trump’ın uygulamayı düşündüğü tarifelerin oluşturduğu endişeler, birçok Asya ülkesinde satış baskısına neden oldu. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Çin’in büyümesinin 2025 yılına kadar yavaşlayacağını öngördü.
Japonya hükümeti, ülkedeki enflasyonu azaltmak için 250 milyar doları aşan bir ekonomik paketi onayladı. Japonya’da çekirdek enflasyon, beklentilerin üzerinde yüzde 2,3 olarak gerçekleşti. Bununla birlikte, ülkede imalat sanayi PMI 49 seviyesindeyken, hizmet sektörü PMI 50,2 olarak kaydedildi.
Yurt İçi Gelişmeler
Yurt içinde Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, haftalık bazda yüzde 1,71 değer kazanarak 9.549,89 puandan kapanış yaptı. Dolar/TL ise haftayı 34,5890’dan kapatarak dengelendi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tutma kararı aldı ve enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yineledi.
Yeni haftada takip edilecek veriler arasında Reel Kesim Güven Endeksi, kapasite kullanımı ve sektörel enflasyon beklentileri yer alıyor. Teknik açıdan BIST 100 endeksinin 9.600 ve 9.650 puanın direnç, 9.400 ve 9.300 seviyelerinin ise destek konumu taşıdığı ifade ediliyor.
“`