1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Dünya Helal Zirvesi’nde Filistin İçin Özel Destek

Dünya Helal Zirvesi’nde Filistin İçin Özel Destek

featured

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bu yıl 10. kez düzenlenen ve Cumhurbaşkanlığı himayelerinde gerçekleştirilen Dünya Helal Zirvesi’ne katıldı.

Dünya Helal Zirvesi ve Helal Expo, İslam İşbirliği Teşkilatı’na (İİT) bağlı İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) işbirliğiyle, Ticaret Bakanlığı ve Helal Akreditasyon Kurumu koordinasyonunda düzenlenmektedir. Bolat, etkinliğin önemine vurgu yaparak, Türkiye’nin bu fuara ev sahipliği yapmasının kendileri için bir gurur kaynağı olduğunu dile getirdi.

Küresel çapta en büyük helal organizasyonu olarak tanınan zirve ve fuarın, helal sektöründeki kuruluşlar ile tüketiciler için yeni fırsatlar sunacağına inandığını belirten Bolat, helal ticaretin gelişimine önemli katkılar sağlayacağına dikkat çekti.

Bu yıl gerçekleştirilen etkinliklerin, Filistinli halkın yaşadığı zorluklar ve İsrail saldırıları gölgesinde yapılıyor olmasının kendisini derin bir üzüntüye sevk ettiğini ifade eden Bolat, “Bu saldırılarda maalesef kayıtlı 45 bine yakın şehidimiz var. Gazze ve Batı Şeria’da büyük bir yıkım söz konusu.” dedi. Ayrıca, Lübnan’da ateşkes kararının yürürlüğe girmesiyle birlikte, bu çabaların benzerinin Gazze ve Filistin’de de gerçekleşmesi için çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

Bakan Bolat, 2 Mayıs itibarıyla Türkiye’nin İsrail ile tüm ticari ilişkilerini durdurduğunu ancak Filistin devletine yönelik belirli bir mekanizma ile, sıkı kurallar çerçevesinde ihracat gerçekleştirdiklerini ifade etti. Filistin’e özel gümrük vergisi ve tarife kolaylıkları sağladıkları bilgisini vererek, Helal EXPO’da Filistin’in partner ülke olarak yer almasını sağladıklarını ve buraya 700 metrekareden fazla stant alanı tahsis ettiklerini dile getirdi.

Ayrıca, Barış Harekatı’nın önemine de değinen Bolat, Türkiye’nin Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni de her zaman desteklediğini vurguladı.

Etkinliğe katılan ülkelerin sayısını hatırlatan Bolat, yaklaşık 110 ülkeden 1100 şirketin katılım göstereceğini aktardı.

“İslam ülkeleriyle ticareti geliştirme noktasında çok büyük çabalar sarf ettik”

Bolat, İslam dünyasının kardeşliği ve ekonomik entegrasyonu hedefleriyle düzenlenen etkinliklerin öneminden bahsetti. Bu çabaların sonucunda, Müslüman ülkelerin karşılıklı ticaret payının arttığını belirtti. 20 yıl önce bu oranın yüzde 10’un altında olduğunu, günümüzde ise yüzde 19’a yükseldiğini ifade etti. İİT’in hedefinin ise bu oranı orta vadede yüzde 25’e çıkarmak olduğunu kaydetti.

Türkiye’nin İslam ülkeleriyle ticaretinin toplam ticaretteki payını artırma gayretlerini de aktaran Bolat, “2002 yılında bu oran yüzde 11 iken, geçen yıl yüzde 26’ya ulaştı. Önümüzdeki yıllarda bu oranın yüzde 30, 2030’larda ise yüzde 35’e yükseltilmesi hedeflenmektedir.” dedi.

“2023 itibarıyla finans sektörü hariç küresel helal pazarı 2,6 trilyon dolara ulaştı”

Helal belgeli ürün ve hizmetlerin geliştirilmesi konusunda önemli ilerlemeler kaydedildiğini vurgulayan Bolat, helal kavramının sağlıklı ve hijyenik bir üretim ile güvenilir ürün ifadesi olarak algılandığını ifade etti.

“2023 itibarıyla finans sektörü hariç küresel helal pazarı 2,6 trilyon dolara ulaşmış durumda. Gıda sektörü, 1,9 trilyon dolarlık payıyla en büyük segmenti oluşturmaktadır.” diye konuştu.

Türkiye’nin Helal Akreditasyon Kurumu aracılığıyla helal sertifikasyon çalışmalarına destek verdiğini açıklayan Bolat, toplamda 68 kuruluşa akreditasyon yetkisi verdiklerini ve bu kuruluşların helal akreditasyon süreçlerinin hızla sürdüğünü aktardı.

Konuşmasının ardından Bakan Bolat, Dünya Helal Zirvesi Helal EXPO’nun açılış kurdelesini keserek, fuar alanını ziyaret etti.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir