Adana’da açık alanda gerçekleştirilen domates hasadı devam ederken, ürünün tarladaki kilogram fiyatı üreticiyi memnun etmedi. Salçalık domatesin kilosu 3 ile 3,5 TL arasında alıcı bulurken, sofralık domateste bu rakam 5 liraya kadar çıkıyor. Ancak yüksek üretim maliyetleri karşısında bu fiyatlar çiftçinin yüzünü güldürmüyor.
Yaklaşık 25 bin dönümlük alanda üretimi yapılan domateste, dönüm başına ortalama 5-6 ton ürün elde ediliyor. Ancak üreticiler, bir dönüm domatesin maliyetinin 35-40 bin lira arasında değiştiğini belirtiyor.
REKOLTE BEKLENTİYE CEVAP VERİYOR AMA…
Kent genelinde bu yıl 150 bin ton civarında rekolte bekleniyor. Ancak ürün bolluğu fiyatlara yansımadı. Üreticiler, piyasa talebinin düşük olmasından ve tüccar ilgisinin zayıflığından şikayetçi.
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, geçen yıl 6-7 TL’ye satılan domatesin bu yıl 3 liraya kadar düşmesinin üreticiye büyük zarar yazdığını belirterek, “Adana’da domatesin ekim alanı fazla olmamasına rağmen fiyatlar çok düşük. Geçen sene fiyatlar 6-7 lira arasındayken bu sene salçalık domates 3 ile 3,5 lira arasında değişiyor. Piyasada istek yok. Adanalı çiftçi bu sene hiçbir üründen para kazanamadı. Çiftçilere DFİF desteği istiyoruz” dedi.
“ÜRÜN KENDİNİ KURTARMIYOR”
Adana’da 150 dönüm alanda domates eken üretici Lütfi Kılıç da benzer sıkıntıları dile getirdi. Kılıç, “Bu sene fiyatlar çok düşük. Salçalık domatesi 3 ile 3 buçuk lira arasında değişiyor. Piyasaya sürülen sofralık domates ise 5 ile 6 lira arasında değişen fiyatlarla satılıyor. 1 dönüme maliyetimiz 35-40 bin lira. Ürün kendisini kurtarmıyor” dedi.