United European Gastroenterology Week 2025 kapsamında sunulan yeni bir araştırma, sağlıklı alternatif olarak görülen diyet içeceklerinde sanıldığı gibi hiç de faydalı olmadığını ortaya koydu. Uzmanlar, diyet içeceklerin hızlı bir şekilde karaciğeri yağlandırdığını ve uzun vadede ölümcül karaciğer hastalıkları riskini artırdığını belirtti.
Bilim insanları, şeker ve yapay tatlandırıcı da içeren bu içeceklerin, metabolik disfonksiyonla ilişkili steatontik karaciğer hastalığı (MASLD) riskini artırdığını ortaya koydu. MASLD, önceden “alkolle ilişkili olmayan karaciğer yağlanması hastalığı” olarak bilinen bir hastalıktı. Hastalık sürecinde, karaciğerde yağ birikimi yaşanıyor, zamanla iltihap ve skar dokusu oluşarak ciddi karaciğer hasarına neden oluyor. Öyle ki bu hastalık günümüzde dünyadaki en yaygın karaciğer hastalığı.
