Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, çocukları dijital platformlarda akran zorbalığı ve siber tehditlerden korumak amacıyla alınan önlemler hakkında açıklamalarda bulundu.
Uraloğlu, 2016 yılında kurulan Güvenli İnternet Merkezinin önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini belirtti. “Güvenli İnternet Tırı” ile 200’den fazla okulun ziyaret edilerek yaklaşık 81 bin öğrenciye ulaşıldığını ifade etti. Bunun yanı sıra, Güvenli İnternet Hizmeti abone sayısının 46,3 milyona ulaştığını da sözlerine ekledi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), gençlerin dijital dünyadaki güvenliğini sağlamak amacıyla çeşitli projeler geliştirmekte ve çocukları koruma kararlılığını vurguladı.
Dijital zorbalığın özellikle çocukların sosyal, duygusal ve fiziksel sağlıkları üzerinde yıkıcı etkileri olduğunu vurgulayan Uraloğlu, dijital şiddetin sadece bireyleri değil, aynı zamanda toplumsal huzuru da tehdit ettiğine dikkat çekti.
“Güvenli İnternet Merkezi ile 210 binden fazla kişiye ulaşıldı”
Siber zorbalığın çocukların özgüvenini sarsarak eğitim başarılarını olumsuz etkilediği ve sosyal ilişkilerini zedelediği üzerine de konuşan Uraloğlu, “Teknolojiyi bilinçli kullanmayı teşvik etmek ve aileleri bu konuda bilgilendirmek önceliğimiz,” dedi. BTK bünyesindeki Güvenli İnternet Merkezi, internetin bilinçli ve güvenli kullanımı için kritik bir yapı olmakta. “Bilinçlendirme Merkezi”, “İnternet Yardım Merkezi” ve “İhbar Merkezi” gibi üç birimi ile hem çocukları hem de ebeveynleri bilgilendiriyor. Bilinçlendirme faaliyetleri aracılığıyla ‘www.guvenliweb.org.tr’ adresi üzerinden geniş toplum kesimlerine erişim sağlanmakta. 2024 yılı itibarıyla gerçekleştirilen 120 eğitimle yaklaşık 23 bin kişiye ulaşıldığı belirtilirken Güvenli İnternet Merkezinin kurulmasından bu yana toplamda 1300 eğitim verildiği ve 210 binden fazla kişiye ulaşıldığı kaydedildi. Bu eğitimler, çocuklar ve gençlerin internet kullanım becerilerini geliştirerek, riskler konusunda farkındalıklarını artırmayı hedefliyor.
Uraloğlu, Güvenli İnternet Tırı Projesi ile teknolojiye erişimi sınırlı olan çocukların internetin güvenli kullanımı hakkında bilinçlendirildiğini belirtti.
“Ailelere ve çocuklara rehberlik sağlıyoruz”
Uraloğlu, çocukların teknolojiyi doğru ve bilinçli kullanmaları için projeleri artırmayı hedeflediklerini dile getirirken, dijital oyunların çocuklar üzerindeki etkilerini de göz önünde bulundurduklarını vurguladı. 2018 yılında BTK tarafından hayata geçirilen Güvenli Oyna Dijital Oyunlar Bilgi Platformu ile ailelere ve çocuklara rehberlik sağlandığına dikkat çekti. Popüler dijital oyunların incelenerek ebeveynlere önerilerde bulunulduğu ve çocukların eğitsel, iş birliği gerektiren oyunlara yönlendirilmesinin teşvik edildiği ifade edildi.
Uraloğlu ayrıca, İnternet Yardım Merkezi Portalı’nın vatandaşlara internetin bilinçli, güvenli ve etkin kullanımı konusunda kapsamlı bir destek sunduğunu aktardı.
“Güvenli bir dijital ortam sağlıyoruz”
Yasa dışı içeriklerin önlenmesi, mahremiyetin korunması ve bilgi güvenliği gibi geniş bir alanda rehberlik sağlandığını kaydeden Uraloğlu, şunları söyladı: “ALO 141 İnternet Destek Hattı” aracılığıyla vatandaşların doğrudan destek alabileceğini belirtti. 2011 yılından itibaren işletmeciler tarafından sunulan Güvenli İnternet Hizmeti ile iki farklı profil oluşturulduğu ifade edildi. Çocuk ve aile profilleri aracılığıyla sağlık ve güvenli dijital ortamlar sağlanmakta. Çocuk profili, onların yalnızca uygun içeriklere erişimini sağlarken, aile profili ise müstehcenlik, şiddet ve kumar gibi zararlı içeriklere erişimi engellemektedir.