1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Dijital Vergi Dairesi ile Vergi Süreçleri Kolaylaşıyor

Dijital Vergi Dairesi ile Vergi Süreçleri Kolaylaşıyor

featured

Maliye ve Hazine Bakanlığı’nın verilerinin derlenmesine göre, gelişmekte olan teknoloji ve yapay zekanın aktiviteleri yaygınlık kazanıyor.

Bakanlık, mükelleflerin vergi yükümlülüklerini hızlı, doğru, pratik ve minimal maliyetle yerine getirebilmeleri için vergi süreçlerini dijitalleştirerek bürokratik engelleri azaltmayı hedefliyor.

Elektronik platformda sunulan hizmetler “Dijital Vergi Dairesi” ismi altında bir araya getirilirken, mükellefler beyanname verme, vergi ödeme, borç kontrolü ve harç ödeme gibi birçok hizmete tek bir noktadan ulaşabiliyor.

1,7 milyardan fazla beyanname dijital ortamda alındı

e-Beyanname uygulaması 1 Eylül 2004 tarihinde devreye girdi. Bu sistem sayesinde bugüne kadar 1,7 milyardan fazla beyanname dijital ortamda alınmış durumda. Kağıt tasarrufu ise 850 milyon lirayı aşmış bulunuyor. Bunun yanı sıra, zaman, ofis malzemesi ve toner gibi giderlerden de kazanç sağlandı.

“e-Fatura ve e-defter sistemlerinden toplam 2,1 milyon mükellef yararlandı”

e-Tebligat hizmeti 1 Nisan 2016 tarihinde kullanılmaya başlandı. O tarihten bu yana bu hizmeti 9,6 milyon kişi tercih etti. Toplamda 176 milyonun üzerinde belge, dijital ortamda tebliğ edildi. Böylece 9,5 milyar lira tasarruf sağlanmış oldu. e-Tebligat sistemi, tebliğ edilmesi gereken vergisel belgelerin mükelleflerin dijital adreslerine iletilmesini amaçlayan bir uygulama olarak bilinmektedir. e-Tebligat sistemini, gelir vergisi mükellefleri ve kurumların kullanması zorunludur. Ayrıca, dileyenler elektronik tebligat alınmasını talep edebilir. e-Tebligat gönderildiğinde, ilgili telefon numarasına SMS, e-posta adresine de bilgi iletilmektedir. e-Tebligat aracılığıyla gönderilen belgeler, mükellefin dijital ortamdaki adresine ulaştığı tarihten itibaren 5. günün sonunda tebliğ edilmiş sayılmaktadır.

e-Yoklama sistemi aracılığıyla aylık ortalama 200 bin yoklama ve 100 bin denetim işlemi gerçekleştirilmiştir. 2015 yılından bu yana 20 milyon yoklama dijital ortamda düzenlenirken, sağlanan tasarruf 450 milyon liraya ulaşmıştır.

Gider pusulalarının da dijital ortamda hazırlanabilmesine yönelik çalışmalar devam etmektedir.

Yapay Zeka Destekli Muhasebe ve İleri Analitik Projesi hayata geçirilecek

Ayrıca, Bakanlık, birçok alanda olduğu gibi yapay zeka tabanlı uygulamalar üzerinde çalışmalarını sürdürmektedir. Kamu harcamalarında etkinlik ve tasarruf sağlayacak olan Yapay Zeka Destekli Muhasebe ve İleri Analitik Projesi, uygulamaya konulacaktır. Böylece mali karar alma süreçleri, politika geliştirme ve denetim işlemleri daha etkili bir şekilde yürütülecektir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir