1. Haberler
  2. Güncel
  3. Bayer’e Dev Tazminat: Roundup Davası Sonuçlandı

Bayer’e Dev Tazminat: Roundup Davası Sonuçlandı

featured

ABD’de, glifosat barındıran Roundup zirai ilacının kanserle bağlantılı olduğu iddiaları üzerine Bayer’e karşı açılan davalarda mahkeme kararları hız kesmeden geliyor. Son olarak Georgia eyaletindeki bir jürinin, Bayer’in Roundup ürününün zararlı olduğu gerekçesiyle bir davacıya verdiği tazminat kararı dikkat çekti. Jüri, davacıya 65 milyon dolarlık telafi edici tazminat da dahil olmak üzere toplamda 2,1 milyar dolar ödenmesine hükmetti.

JÜRİDEN BAYER’E AĞIR ELEŞTİRİ VE YÜKLÜ TAZMİNAT

Mahkeme jürisi, Bayer’in glifosat içeren ürünlerin potansiyel sağlık riski hakkında yeterince bilgi vermediği ve kullanıcılarını yeterince uyarmadığı sonucuna vardı. Bu tazminat, ABD’de glifosat bazlı zirai ilaçlarla ilgili davalarda kaydedilen en yüksek miktarlardan biri olarak tarihe geçti.

BAYER: “BİLİMSEL KANITLARLA ÇELİŞİYOR”

Bayer, jürinin kararına itiraz ederek glifosatın güvenli olduğu iddialarını sürdürüyor. Şirket, dünya çapında yapılan bilimsel değerlendirmelerin bu tür kanser iddialarını desteklemediğini savunuyor. Ayrıca, önceki mahkeme kararlarının büyük ölçüde azaltıldığını belirtiyor. Ancak, Bayer’in yeni finansal zorluklarla karşı karşıya kalması dikkat çekiyor; bu davanın ardından şirketin hisse değerlerinde yüzde 7’nin üzerinde bir düşüş yaşandı.

TARİHİ ANLAŞMA VE DEVAM EDEN DAVALAR

Bayer, 2018 yılında ABD merkezli tarım şirketi Monsanto’yu 63 milyar dolara satın alarak Roundup ürününü de portföyüne kattı. Bu satın alma sonrasında, Roundup’ın kanserle bağlantılı olduğu iddialarına karşı binlerce dava ile yüzleşmek zorunda kaldı. Şirket, 2020’de açılan birçok davayı anlaşmaya bağlayarak toplam 10,9 milyar dolar ödeyeceğini açıkladı. Ancak şirketin hala 60 binden fazla dava ile mücadele ettiği ve bu davalar için 5,9 milyar dolarlık bir yasal karşılık ayırdığı bildiriliyor.

BİLİMSEL TARTIŞMA VE GLİFOSATIN KULLANIMI

Bayer’in glifosatın güvenli olduğu konusundaki iddialarına rağmen, Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC) 2015 yılında bu maddeyi kanserojen olarak sınıflandırmıştı. Yine de, glifosat Avrupa Birliği ve diğer gelişmiş ülkelerde hala turunçgiller, zeytin, bağ, elma ve fındık gibi ürünlerde yabancı ot kontrolü için yaygın bir şekilde kullanılmakta. Türkiye’de de glifosat, genellikle ilkbahar döneminde yabancı ot mücadelesi için toprakta uygulandığı, toprak mikroorganizmaları tarafından 10-15 gün içerisinde parçalandığı ifade ediliyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir