Bangladeş’te Yüksek Mahkemenin, kontenjan sisteminin yeniden uygulanması kararı almasının ardından öğrenci protestoları devam ediyor. Protestocuların devlete ait BTV binasına girmesiyle birlikte çıkan olaylarda binanın yanı sıra park alanında bulunan araçlar ateşe verildi. BTV İdare Müdürü Ruhul Amin Bangla, göstericilerin çeşitli odaları ateşe verdiğini ve içeride mahsur kalan insanlar olduğunu belirtti. Polis yetkilisi Moshiur Rahman ise binanın ateşe verildiği sırada görevde olan polislerin neredeyse tamamının yaralandığını açıkladı.
Ülke genelindeki protestolar, kamuda işe giriş pozisyonlarının belirli demografik gruplar ve sınıflar için ayrılmasını düzenleyen kontenjan sisteminin tekrar uygulanması kararına tepki olarak başladı. 1971’deki Bağımsızlık Savaşı’na katılanların ailelerini kapsayan kontenjanlar, 2018’de ülke çapındaki protestolar sonucunda kaldırılmıştı. Yüksek Mahkemenin kararıyla kontenjan sisteminin tekrar uygulanmaya başlamasıyla birlikte Dakka, Chattogram ve Rangpur kentlerinde devam eden protestolarda arbede çıktı ve polisin müdahalesi sonucu 7 kişi hayatını kaybetti, 250 öğrenci yaralandı.
Bangladeş Yüksek Öğretim Kurumu, öğrencileri korumak amacıyla tüm devlet ve özel üniversitelerin kapatılmasını istedi. Dakka Üniversitesi gibi bazı üniversiteler, protestoların etkisiyle süresiz olarak kapatıldı ancak öğrenciler okullarını terk etmeyi reddetti. Başbakan Şeyh Hasina Vecid, protestolarda hayatını kaybeden öğrencilerin durumunun araştırılması için bir komite kurulması talimatını verdi.
Sonuç olarak, Bangladeş’te kamuda işe girişte ayrımcılığa karşı yapılan protestolar devam ederken, kontenjan sisteminin tekrar uygulanmasıyla birlikte şiddet olayları artmış ve birçok öğrenci yaralanmış ya da hayatını kaybetmiştir. Ülke genelindeki üniversitelerin kapatılması da protestocuların taleplerine karşı alınan bir önlem olmasına rağmen öğrencilerin direnişi devam etmektedir. Başbakanın talimatıyla hayatını kaybeden öğrencilerin durumunun araştırılması da olayların boyutunu gözler önüne sermektedir.