“2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi ile Büyük Ölçekli Sanayi Yatırımları Tanıtım Programı”, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapıldı.
Kacır, burada yaptığı konuşmada, sanayi ve teknolojideki beş yıllık planlamalarına rehberlik edecek strateji belgesi ve 19 büyük ölçekli yatırımın Türkiye’ye faydalı olmasını diledi.
Son 22 yıl boyunca imalat sanayisine yönelik 78 bin 493 teşvik belgesi verildiğini hatırlatan Kacır, “8,9 trilyon lira sabit yatırım gerçekleştirerek 2 milyon 900 bin nitelikli istihdam sağladık. Tüm 81 ilimizi yatırıma, istihdama, üretime ve ihracata kavuşturduk. Savunma sanayii, elektrikli araçlar ve batarya üretimi gibi stratejik alanlarda 41 milyar dolarlık yatırım büyüklüğüne sahip 65 projenin, bu desteklerden yararlandığını” belirtti.
“53 binden fazla Togg yollarda”
Kacır, Togg ile elektrikli ve akıllı araç devrimini gerçekleştirdiklerini vurgulayarak, “Bugün yollarda 53 binden fazla Togg bulunuyor. Otomotiv sektörünün yeni mobilite ekosistemine dönüşümünde ülkemizi liderliğe taşımak için kararlılığımız, pek çok global markanın Türkiye’de yeni nesil araç üretim yatırımlarını gerçekleştirmesine yardımcı oluyor.” dedi.
Teknoloji girişimciliğini, Türkiye’yi dünya üzerindeki hak ettiği yere taşımak için kritik bir dönüşüm aracı olarak gördüklerini ifade eden Kacır, ülkenin milyar doları aşan değerlemeye sahip 7 “Turcorn” yatırımına ev sahipliği yaptığını belirtti.
Sanayi altyapılarını yüksek teknolojili üretimle güçlendirecek programların uygulamaya alındığının altını çizen Kacır, tarihin en büyük teşvik programı olan HIT-30 ile 7 ana sektörde ileri teknoloji yatırımlarını hızlandırdıklarını anımsattı.
“Sanayi ve teknoloji tarihimizde yeni bir sayfa açacak”
Kacır, Türkiye’yi yüksek teknolojili ve katma değerli üretimin küresel merkezi haline getirmek için atılan adımların sonuçlarını almaya başladıklarını aktararak şunları ekledi:
“Bugün, savunma sanayisinden katma değerli maden ve metal işlemeye, yeni nesil otomotivden sağlık teknolojilerine kadar geniş bir spektrumda 9,3 milyar dolarlık yatırım büyüklüğüne sahip 19 yeni projeyi duyuruyoruz. Bu yatırımlar; Samsun, Kırıkkale, Edirne, Sivas, Kayseri ve Mardin gibi çeşitli illerde gerçekleştirilecek ve 20 binden fazla nitelikli istihdam sağlayacak, cari dengemize yıllık 12,4 milyar dolar katkıda bulunacak. Güneş hücreleri, kan plazması fraksiyonasyonu, hava savunma ve yeni nesil elektrikli araçlar gibi stratejik alanlarda sunacağı üretim ve teknoloji geliştirme yetenekleri sayesinde sanayi ve teknoloji tarihimizde yeni bir dönem açılacak.” diye konuştu.
Milli Teknoloji Hamlesi’nin bir sonucu olarak gördükleri bu başarıları tek başına yeterli görmeyeceklerini belirten Kacır, “Bizler için önemli olan, teknolojinin her alanında yerli ve milli üretim kapasitesi kurmuş, bilimde, sanayi ve teknoloji alanında öncü bir Türkiye inşa etme vaktidir. Ülkemizin ekonomik ve teknolojik bağımsızlığı, kamu kurumları, iş dünyası ve akademinin ortak çalışmasıyla sağlanacaktır.” dedi.
“İşletmelerimizin dijital ekonomiye entegrasyonunu hızlandırıyoruz”
Kacır, 2030 Sanayi ve Teknoloji Strateji Belgesi’nin 5 ana öğe üzerine inşa edildiğini belirterek, şu şekilde devam etti:
“Yüksek teknoloji, dijital ekonomi, yeşil dönüşüm, küresel entegrasyon ve yapısal dönüşüm gibi tanımladığımız beş temel amaca ulaşabilmek için 100 strateji ve vizyonu somutlaştıran 20 makro hedef belirledik. Bu hedeflere ulaşmamız için gereken öncelikli program ve projeleri geliştirdik. Milli Teknoloji Hamlesi’ni gerçekleştirmek için 2030 Sanayi ve Teknoloji Strateji Belgesi, nükleer reaktörlerden kuantum teknolojilerine, yarı iletkenlerden yapay zekaya kadar birçok alanda atacağımız adımlarla ülkemizi yüksek teknolojide zirveye çıkaracak. Fiber iletişim, 5G ve bulut bilişim yatırımları ile yerli ve milli siber güvenlik uygulamaları, robotik sistemler gibi unsurlarla işletmelerimizin dijital ekonomiye entegrasyonunu hızlandırıyoruz. Bu süreç, iş gücümüzün yeteneklerini geliştirirken, dijital yetkinliklere sahip olan TEKNOFEST kuşağının ülke kalkınmasına hızla katkı sağladığı bir dönem olacak.”
“5 yıla güçlü şekilde adım atıyoruz”
Kuracakları yeni kalkınma ve ticaret koridorları ile kazan-kazan anlayışına dayanan ittifakların, Türkiye’nin küresel pazarlara entegrasyonunu pekiştireceğini ifade eden Kacır, sözlerini şöyle tamamladı:
“KOBİ’lerimizin verimlilik ve ölçek büyütmelerine yönelik ihtiyaçlarını karşılayacak adımlar, yerel potansiyeli harekete geçirecek programlar sunacak. İmalat sanayimizi daha dirençli ve rekabetçi bir yapıya kavuşturacak çeşitli kalkınma ve yatırım finansmanı uygulamaları, girişimcilerimizin önünü açacak ve sürdürülebilir büyümenin altyapısını güçlendirecek. Ulusal Sanayi Alanları Master Planı ile sanayimizin yüksek afet riski taşıyan bölgelerden güvenli alanlara taşınma süreci hızlanacak. Ayrıca, kuracağımız sanayi ve teknoloji kolejleri, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ne Anadolu şehirlerinde önemli katkılarda bulunacak. Sanayi ve teknolojide büyük bir sıçrama yapmayı hedefleyerek, 5 yıla hazırlıklı ve kararlı bir şekilde adım atıyoruz.