Milyonlarca çalışanın dikkatle takip ettiği asgari ücret görüşmeleri, 2025 yılı için aralık ayında başlayacak. Bu önemli müzakerelerde işçi kesimini Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), işveren kesimini ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil edecek.
Asgari ücret tespit komisyonunun ilk toplantısı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda gerçekleştirilecek. Yeni asgari ücretin belirlenmesinde, enflasyon ve geçinme endeksleri gibi önemli veriler göz önünde bulundurulacak. Belirlenecek olan ücret, kıdem tazminatı tabanı, işsizlik ödeneği, askerlik ve doğum borçlanması gibi birçok maddeyi de etkileyecek.
“Takvim belli olunca açıklayacağız”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, Kabine Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, sürecin geçen yılki gibi devam edeceğini belirtti. Aralık ayının ilk ya da ikinci haftasında taraflarla bir araya geleceklerini ifade eden Işıkhan, asgari ücret takviminin netleşmesiyle birlikte sürecin detaylarını açıklayacaklarını kaydetti.
Mevcut asgari ücret ne kadar ve kimleri ilgilendiriyor?
Halihazırda geçerli olan asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 20 bin 2 lira 50 kuruş, net olarak ise 17 bin 2 lira 12 kuruş olarak belirlenmiştir. Asgari ücretin işverenin toplam yükümlülüğü ise 23 bin 502 lira 94 kuruş olarak hesaplanıyor.
Asgari ücretteki olası artış, toplu iş sözleşmesi uygulanan iş yerlerindeki ücretlerin yanı sıra, birçok iş yerindeki maaşları da etkileyecek. Bunun yanı sıra, asgari ücretle geçinen çalışanları doğrudan etkilemesinin yanında, yasal düzenlemelerde ölçü olarak kabul edilmesi dolayısıyla geniş bir kitleyi ilgilendiriyor.
Asgari ücret tutarı, işsizlik ödeneği, kıdem tazminatı, genel sağlık sigortası primleri, askerlik ve doğum borçlanması gibi birçok kalemde etkili oluyor. Bununla birlikte, isteğe bağlı sigorta primleri, staj ücretleri ve asgari ücretlilerin rapor ücretleri gibi pek çok alanda da belirleyici bir rol oynuyor.
Asgari ücret nasıl belirleniyor?
Yasa gereği asgari ücreti belirlemek için oluşturulan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, beşer temsilciyle toplam 15 kişiden oluşmaktadır. Bu komisyonda işçi, işveren ve hükümet temsilcileri bir araya gelmektedir. Komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından toplanmaya davet edilmekte ve yeni asgari ücreti belirlemek üzere aralık ayında dört kez bir araya gelmektedir.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belirlenen üyelerden biri başkanlık görevini üstlenmektedir. Komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanarak oy çokluğuyla karar almakta; oyların eşitliği durumunda ise başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul edilmektedir.